Гуртки і секції для школяра. Чи потрібні і як обирати

Щоосені батьки записують своїх дітей в гуртки та секції. Чи потрібні гуртки для дитини і як обирати – поміркуємо сьогодні.

“В пошуках себе”

«Дитина і так дуже завантажена в школі, навіщо їй ще якісь гуртки та репетитори?» – Нерідко кажуть батьки, відмовляючись від малювання, роботехніки, програмування, гімнастики та футболу. І вони помиляються.

Адже гуртки – це можливість спробувати себе в самих різних видах діяльності. І чим більше гуртків в шкільні роки відвідувала дитина, тим легше їй буде згодом обрати професію. Психологи відзначають, що у сучасних дітей часто бувають проблеми з профорієнтацією. У тому числі і тому, що вони погано уявляють собі, чим взагалі можна займатися і що їй подобається. Зрозуміти це і допомагають різноманітні творчі та спортивні гуртки.

Головне – інтерес

Втім, вибране заняття необов’язково має стати професією. Але воно може виявитися захопленням на все життя і збагатить вашу дитину і знаннями, і друзями-однодумцями.

Тому, при виборі гуртка, не варто керуватися корисністю або безглуздістю його. Головне – чи цікаво це вашому школяреві. Зрештою найбільших успіхів зазвичай домагаються в тій діяльності, яка приносить задоволення.

Ви ж можете лише простимулювати інтерес. Розкажіть, що чекає дитину на нових заняттях, чому вона навчиться в гуртку. Разом сходіть в студію, щоб дитина могла самостійно поставити питання викладачеві.

Якщо в результаті візиту вона все одно навіть не хоче спробувати – не наполягайте. Все ж гурток – це не навчання, а в першу чергу заняття до душі.

Корегуйте бажання!

Психологи вважають: скільки дитина зможе осилити – все її. Бувають діти, яких цікавить одночасно багато чого. І якщо у них на все вистачає сил і часу та фінансові можливості родини дозволяють – нехай займаються всім, чим хочуть. Все одно з часом щось само собою відпаде і пріорітети будуть розставлені.

Але іноді коригувати бажання дитини все ж потрібно, щоб не вийшло суміжних видів діяльності. Наприклад, дитина хоче займатися і танцями, і гімнастикою. І як раз батьки з висоти свого досвіду можуть пояснити, що ці заняття схожі і краще вибрати щось одне, а друге замінити малюванням або тенісом.

Якщо дитина обирає собі виключно інтелектуальні та творчі заняття, переконайте її подивитися в бік спорту. Хоча б один гурток, який передбачає фізичне навантаження, все ж повинен бути.

Поступитися або наполягти?

Це один з найбільш спірних питань. Часто буває, що, відходивши пару раз на заняття, дитина говорить: не хочу більше, хочу що-небудь інше. І ось тут батькам важливо зрозуміти: це швидкоплинні капризи або серйозне рішення?

Більшість дітей, на жаль, не привчені до систематичної праці, а тому перший час їм дійсно буває важко дотримуватися певного графіку. Дитині хочеться після школи гуляти, а вона записана в секцію футболу, і треба бігти на тренування. Якщо футбол був обраний самим школяриком, проявіть наполегливість: записався в секцію – будь добрий ходити. Домовляйтеся про те, що остаточне рішення про відвідування, або не відвідування секції можна буде прийняти лише через певний час (наприклад місяць-півроку) регулярних занять або тренувань. Тому що, з першого разу буває важко зрозуміти чи подобається гурток, тренер тощо.

Тут є тонкий момент. Буває, що дитина з року в рік міняє заняття. У вересні записується до купи секцій, а до весни не залишається жодної. На наступний рік все повторюється. Можливо, тут справа не в тому, що вона ніяк не знайде заняття до душі, а саме в невмінні систематично працювати і доводити справу до кінця. В цьому випадку вам варто все ж скористатися своїм правом батьків на вольові рішення. Допоможіть дитині зупинитися на якомусь занятті, на яке вона відходить весь навчальний рік.

В будь-якому випадку, не бійтесь давати дитині можливість спробувати себе в різних заняттях. Нехай отримує досвід, що знадобиться їй в дрослому житті.

Якщо ж ви бачите, що у дитини не складаються стосунки з викладачем або однолітками, якщо йому категорично не подобаються заняття – не мучте його. Зрештою гуртків багато, і ви ще встигнете знайти свій.

Також цікаво: