“Я-повідомлення” у спілкуванні з дитиною

Кожен батько або мати знають, як важко буває час від часу стримувати негативні емоції під час спілкування з дитиною. Буває, що втомлені батьки зриваються та підвищують голос на дитину, сварять її, а потім відчувають почуття провини і розмірковують, як уникнути подібних спалахів роздратування, щоб не образити та не травмувати власне дитя і, разом із тим, успішно розв’язати конфліктну ситуацію.

Будь-кому з батьків буде корисно навчитися використовувати техніку “Я-повідомлень”. Багато про цю техніку розповідає відома дитяча психологиня Юлія Гіппенрейтер у своїх книгах та лекціях.

Чому варто спробувати техніку “Я-повідомлень” у спілкуванні з дитиною?

  1. “Я-повідомлення” допомагають нам звільнитися від звинувачувального тону, який може викликати у дитини неприязнь, або протест.
  2. Метод “я-повідомлень” дає можливість будувати конструктивний діалог з дитиною.
  3. Це допоможе дітям стати “союзниками” батьків, а не почуватися винуватим, як на лаві підсудних.

Як спілкуватися з дитиною за допомогою “я-повідомлень”?

1. Частіше використовуйте “я-повідомлення” для висловлення своїх позитивних емоцій

Дитині треба відчувати любов батьків. Частіше кажіть: “Я тебе люблю”, “Я радий тебе бачити”, “Мені подобається грати/гуляти з тобою” тощо.

2. Вислуховуйте дитину, не перебиваючи

Дитина поки що не вміє висловлювати свої почуття так, як доросла людина. Не вимагайте цього від неї. Вислухайте уважно все, що вам каже дитя, ставлячи уточнювальні питання.

3. Вчіть дитину розповідати про свої емоції у вигляді “я-повідомлень”

Навчіть дитину капризувтаи та висловлювати своє незадоволення, використовуючи “я-повідомлення”. Нехай малюк розкаже про те, як він почувається. Наприклад, син говорить: “Мам, я не хочу завтра іти до школи”. Ви відповідаєте: “Ти втомився і хочеш трохи відпочити?”. Або донька, прийшовши з вулиці, каже: “Я не буду більше грати з Машею, бо вона жадібна!” Перефразуйте: “Ти засмутилася, тому що Маша не дала тобі сою іграшку?” Такі фрази допоможуть налагодити контакт з дитиною. Дитя впевниться, що його розуміють та з готовністю дозволить батькам допомогти подолати труднощі.

4. Висловлюйте незадоволення діями дитини, а не дитиною

Висловлювати незадоволення можна і, інколи, навіть, треба, але не самою дитиною, а її окремими вчинками чи певними діями. “Я-повідомлення” дозволяють висловлювати власні почуття, а не звинувачувати дитину: “я засмучуюсь, коли ти говориш погані слова”, але не: “ти знову говориш погані слова?!”, і тим паче не: “ти поганий хлопчик, бо говориш погані слова”. Коли ви використовуєте “я-повідомлення” та говорите про свої почуття, то дитина чує: “я люблю тебе, я ціную тебе, але твій вчинок зараз мене засмучує”.

5. Розкажіть про причини свого незадоволення

Після того, як ви висловили своє незадоволення, поясніть дитині причини незадоволення. Наприклад: донька-підліток пізно повернулася додому з прогулянки, а ви перехвилювалися, поясніть їй, використовуючи “я-повідомлення”, що ви нервували з приводу її затримання і вам тепер важко розслабитися і заснути, а завтра новий робочий день і треба рано прокидатися.

6. Поясніть також, якої поведінки ви чекаєте від дитини

В прикладі з донькою-підлітком можна сказати: “мені б дуже хотілося, щоб ти приходила раніше з прогулянки”.

7. Опишіть наслідки продуктивної взаємодії

Ви станете майстром в спілкуванні з власною дитиною, якщо будете описувати не тільки те, що викликає ваше незадоволення, але й те, навіщо ви вимагаєте від дитини певної взаємодії: “якщо ти будеш приходити трохи раніше, ми зможемо поспілкуватися і поділитися новинами, що сталися протягом дня”.

Приклади того, як використовувати “я-повідомлення” в повсякденному спілкуванні з дітьми

Скажіть: “я не люблю, коли мої діти виглядають брудними та розпатланими, мені не зручно, коли сусіди звертають на це увагу”.
Замість: “ну що в тебе знову за вигляд?!”

Скажіть: “мені важко збиратися на роботу, коли хтось повзає під ногами і я весь час спотикаюся”.
Замість: “ти знову плентаєшся під ногами тазаважаєш мені!”

Скажіть: “мене дуже втомлює гучна музика”.
Замість: “зроби негайно тихіше!”

Отже, “я-повідомлення” мають багато переваг над “ти-повідомленнями”. Спробуйте використовувати “я-повідомлення” в спілкуванні з дітьми і ви помітите, як ваші стосунки та взаємодія стають більш конструктивними.

Також цікаво: